Ja, ik geef borstvoeding!

“Dat een voedende moeder op haar dooie gemakje een koffie kan bestellen, ook als haar baby wurmt aan de borst!” Toen ik vorige week het opiniestuk van Celia las, is dit zinnetje echt blijven hangen. Niet toevallig, want toen ik enkele dagen geleden op restaurant zat met een wriemelende Mil aan mijn borst, werd ik even scheef bekeken door de ober en zag ik hem fluisteren tegen zijn collega. Er was nochtans niets te zien, op een klein stukje blote tepel na, maar ik vermoed dat meneer de ober wel meer bloot gewoon was als dat. “Ja ik geef borstvoeding, dat is toch normaal en natuurlijk?” Ok, in de meeste gevallen vinden mensen dit ook normaal, maar toch heerst er nog altijd een bepaalde preutsheid of schroom… en dat is spijtig.

Geen advies please
Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik wel vaker de vraag: “Ga je weer borstvoeding geven?” Ik had al twee geslaagde borstvoedingsperiodes achter de rug, dus waarom zou ik het deze keer anders doen? Ik werd af en toe overstelpt met goedbedoeld advies. Oh ja! Dat het bij een derde kindje toch niet zo gemakkelijk zou zijn. Dat de nachtvoedingen vermoeiend zouden zijn en dat hij niet direct zou doorslapen. En dat dat toch echt vermoeiend zal worden wanneer je nog twee andere kindjes hebt om voor te zorgen en dat je productie dan achteruit gaat. Misschien is het toch beter dat je flesvoeding geeft? Pardon? Mag ik mijn eigen buikgevoel niet meer volgen dan?

Borst- of flesvoeding? Het is en blijft een gevoelig onderwerp en het kan wel eens voor heftige discussies zorgen onder mama’s Het lijkt wel alsof je jezelf constant moet verdedigen. Of je nu kiest voor borst- of flesvoeding, er zijn altijd voor-en tegenstanders, maar uiteindelijk doe jij toch gewoon waar jij je het beste bij voelt? Uiteindelijk volg jij als mama toch gewoon je buikgevoel?

Ondertussen is ons Milleke bijna zes weken en ik geniet sinds zijn geboortedag. Hij werd aan mijn borst gelegd en door de vroedvrouwen meteen bestempeld als een natuurtalent. Puur genot! De lekkages en de stuwingen neem ik er graag bij, want Mil zien drinken en zien groeien doet mij als mama alleen maar meer genieten en doet mij voor de derde keer stilstaan hoe intens en bijzonder een borstvoedingsrelatie kan zijn. Ja ik geniet, met volle teugen en volle borsten. Zowel van de voedingen overdag als ‘s nachts. Van de voedingen thuis in mijn zetel en de voedingen in het openbaar. En dat, dat is toch het allerbelangrijkste? Niet wat iemand anders ervan denkt.

10 thoughts on “Ja, ik geef borstvoeding!

  1. Och ja, niets van aantrekken en gewoon je eigen zin doen.
    Ben wel benieuwd hoe het gaat met Mil z’n reflux. Hier is het echt op de tanden bijten, maar na 3 maand om de 3a4u borstvoeding blijf ik nog steeds volharden. En de wallen onder m’n ogen die zie je niet op ‘t internet hé.

  2. Goed om te lezen dat je je niet van slag hebt laten brengen. Ik vind het nog altijd vreemd dat er zoveel mensen denken dat ze zo’n beslissing voor jou kunnen maken.

    Misschien ben je van plan dit later nog te bloggen, maar met een 2de kindje op komst ben ik toch wel wat nieuwsgierig. 🙂 Gebruik je een app om je borstvoedingsmomenten en eventuele andere dingen (slaap, pamper, …) bij te houden? Bij ons eerste kindje gebruikte ik een schriftje, maar ben wat andere opties aan het evalueren 😀

  3. Je kan ze ook combineren, niet of maar en. Met mijn tweeling werd het ook afgeraden aan bv te beginnen. Omdat ze vanaf het begin ook flesjes kregen viel het perfect te combineren. Niks zo gemakkelijk als s nachts de baby de borst te geven.

  4. Helemaal met je eens. Elke mama doet wat ze kan. Borstvoeding op restaurant is idd vaak een probleem. Ik ben 6 jaar geleden met mijn oudste op toilet moeten gaan. Mat de jongste die nu 9 maanden is gaf ik tot 6 maanden borstvoeding op elk moment van de dag dus ook op verplaatsing. En spijtig voor zij die het niet wilden zien. Ik trok het me veel minder aan. Nu enkel nog smorgens. Omdat ik die intieme momenten maar niet kan loslaten. Omdat het waarschijnlijk de laatste keer is. En omdat we zo samen nog even in bed kunnen liggen :-). Nachtvoedingen vond ik ook helemaal niet erg. Een momentje van ons 2 🙂

  5. You go!! Ik geef nu 14 maanden borstvoeding… vorige maand 10 dagen op reis gegaan zonder de dochter en dacht voor deze reis te stoppen, maar kon het niet over mijn hart krijgen. Heb dus op reis afgekolfd en voel nu elke dag dat het de juiste beslissing was. Ik geniet elke dag van ons ‘tet’momentje samen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.