0
LIFESTYLE MAMA ZIJN Uncategorized

6 tips voor een groene kinderkleerkast

Kobe en Frauke duurzame mode
Kennen jullie Fashion Revolution Week? Ik probeer de laatste jaren bewust mijn steentje bij te dragen aan ethische en eerlijke mode en ook onze kinderen probeer ik al zoveel mogelijk mee te nemen in het ‘eerlijke kleding verhaal’, te beginnen bij een groenere kinderkleerkast. Niemand is heilig en alle beetjes helpen. Benieuwd hoe wij dit proberen te doen en hoe je zelf ook een steentje kan bijdragen?

1. Ruim vier keer per jaar je kinderkleerkast op
Elk seizoen pak ik de kleerkast van Kobe en Frauke aan. Kleertjes die te klein geworden zijn worden doorgegeven. Door af en toe te investeren in merken die geen onderscheid meer maken tussen een jongens-of meisjescollectie zoals het Zweedse Mini-Rodini, kan ik vaker kleertjes verhuizen van Kobe zijn kleerkast naar Frauke haar kleerkast. Leve unisekscollecties! In de VS loopt er trouwens een keitoffe campagne #ClothesWithoutLimits opgericht door 9 merken die producten verkopen met eenzelfde doel: zelf de genderstereotypen in kinderkleding doorbreken. Kleedjes die niet meer gedragen worden gaan onherroepelijk naar de Kringwinkel of we doen er een ander kindje plezier mee. Wat ik ook nog eens wil proberen, is een minimalistische garderobe voor Kobe en Frauke maken, zoals ik eerder dit jaar deed en waar ik nog geen moment spijt van heb!

2. Koop meer tweedehandskleding voor je kinderen
Naast de bekende tweedehandsbeurzen van de Gezinsbond, is er nu ook een superleuk initiatief is Coolkids.be waar ik recent enkele toffe stuks merkkleding scoorde voor Kobe en Frauke en waar ik zelf ook een aantal stuks merkkleding verkocht. Win-win dus! Coolkids.be is ontstaan om een gemakkelijk en professioneel antwoord te kunnen bieden op een actief probleem van veel ouders, merkkleding die nog een rondje mee kan goedkoper aankopen. Anderzijds is het gemakkelijk om je eigen merkkleding die nog in mooie staat is gemakkelijker te kunnen verkopen in plaats van zelf pakjes te zitten maken en stuks apart te verkopen op tweedehandswebsites of rommelmarkten.

3. Organiseer een kinderkledingruilfeestje of kinderkledingverkoop met vriendinnen
Een keileuk initiatief is 2ND HAND (MADE)’ dat onze lieve Lies mee organiseert en dat het event van het jaar wordt om tweedehands stofjes, fournituren en kleren te scoren. Na het shoppen kan je bovendien nog even bekomen met een koffie/thee en taart. De verkoop gaat door op zondag 22 mei tussen 11h en 17h in de coworking spot LikeBirds op de Tondeliersite (Gasmeterlaan 107) in Gent! Zet dus maar in je agenda want dit mag je niet missen!
Een ander fantastisch initiatief is Jumpsuit dat voor een voor een vast tarief, een vast aantal kledingstukken biedt die je permanent kunt inwisselen. Kledij die te klein is, gaat niet verloren én je kunt kosteloos variëren. Een ander seizoen? Kledij inwisselen en klaar! Geweldig, nietwaar?

4. Repareer kapotte kinderkleding
Kobe die met kapotte knieën in zijn broeken naar huis komt, lap ik op met knielappen. Een gat in de naad, herstel ik. Een kapotte rits kan ik soms ook nog maken en als ik het echt niet kan, dan zoek ik iemand die het wel kan. En anders moet ik misschien toch nog eens extra naailes volgen bij Femma, over heel Vlaanderen organiseert mijn liefste werkgever naaicursussen, naaiworkshops, naaicafés en binnenkort nog eens een naaiweekend!

5. Maak je kinderkleding zelf of pimp basisstukken
Er zijn tijden geweest dat ik het meer deed en ik besef dat ik er eens terug zou moeten invliegen, maar maak je kinderkleedjes zelf. Rokjes, jurkjes, leggings voor ons Frauke, t-shirts, truitjes en/of joggingbroeken voor onze Kobe. Ik zou er dringend nog eens werk van moeten maken. Basisstukken pimpen doe ik wel geregeld, door te flocken op een effen t-shirt bekom je een leuk en persoonlijk effect!

6. Koop minder kinderkleding maar investeer in duurdere duurzame stuks
Weet je niet goed waar te beginnen? Vraag aan je winkelier of webshopeigenaar informatie per kledingstuk dat je wil aankopen; aangezien je veelal meer betaalt dan voor conventionele kleding, heb je recht op correcte en volledige informatie. Zeker winkeliers gespecialiseerd in duurzame kleding, moeten die kunnen geven. Zoek naar kleding uit biokatoen met een sociale meerwaarde, bijv. fair trade – daarmee ondersteun je extra de sociaaleconomische ontwikkeling van de katoenboeren in het zuiden! Nog beter is ecologische én sociaal duurzame kleding kopen. Niet alleen is de vezel dan bio, maar het weven, veredelen en verven gebeurt zonder schadelijke chemische stoffen én sociale garanties, bijvoorbeeld GOTS-kleding.

Enkele webshops waar wij wel eens duurzame kinderkleding scoren:
www.pepatino.be
www.krokodiel.be
www.sjiekedinges.be
www.goldfish.be
www.supergoods.be
www.hipandgreen.com
www.urbanminishop.be
www.goedvandoen.be

Je kan een aantal van deze tips natuurlijk ook toepassen op je eigen kleerkast!
Meer weten over eerlijke mode? Ga eens kijken op www.schonekleren.be

Jullie nog tips voor een groenere kinderkleerkast?

Foto: Yves Schepers voor Happy Kids

You Might Also Like...

3 Comments

  • Reply
    ElsS
    april 22, 2016 at 7:48 pm

    Hier wordt intussen al 10 jaar maximaal tweedehands gekocht voor dochterlief, op beurzen, via collega’s die kledij doorverkopen of zelfs al eens in de kringwinkel (moet over dit thema mijn blogpost dringend eens afwerken bedenk ik me nu). Maya draagt sinds het eerste leerjaar een uniform en dat is eigenlijk een prima manier om het aantal outfits te beperken (en ook geen discussies te hebben over wat ze moet aantrekken ‘s morgens, maar daarin is ze altijd al gemakkelijk geweest).

  • Reply
    Maai
    april 24, 2016 at 7:03 pm

    Ahhh tof Lobke, ik ben met een stuk bezig hierover, mag ik deze meenemen, ik zal linken? Wij kopen zelden iets nieuws, hebben het geluk heel veel te mogen krijgen van neefjes en vriendinnetjes. Je lijstje shopjes ga ik even opslaan, toch, voor het geval dat 😉 liefs

  • Reply
    fieke
    april 25, 2016 at 6:34 am

    Oh, fijne blogpost, deze bewaar ik even!
    Vorige week ging ik met mijn schoonmama voor het eerst naar een tweedehandsbeurs van de Gezinsbond, en ik vond daar maar liefst 15 stuks voor 30 €! Allemaal zo goed als nieuw… Het is dus niet alleen goed voor het milieu, maar dus ook voor de portemonnee 🙂

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.