0
LIFESTYLE MAMA ZIJN Organisatietips

Eerste Hulp Bij Instappertjes

Het is zover…over exact één maand gaat mijn kleinste kind gaat bijna voor het eerst naar school. Plots moet het kwetsbaarste en kostbaarste wat je hebt moet naar school.

Ik deed een rondvraag bij een aantal kleuterjuffen en kwam naar huis met deze tips:

Op een eerste schooldag vloeien er bijna altijd traantjes. Wat doe je beter niet?
“Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee kan houden. De eerste dagen houd je het afscheid best zo kort mogelijk. Hoe meer je het afscheid rekt, hoe moeilijker je kindje het zal hebben. Een kusje en een knuffel en weg! Kom zeker niet terug of verstop je niet, want ook dat maakt zeker moeilijk voor je kleine kleuter. Ga zeker ook niet vergelijken met andere ouders, elk kindje verwerkt de eerste dagen naar school op een andere manier dus ga niet zeggen tegen een andere moeder dat die van jou niet weent terwijl haar kindje wel veel traantjes laat.”

Hoe bereid je je kindje dan wel optimaal voor voor de instapdag?
“Probeer er zoveel mogelijk samen naartoe te leven, zoals bijvoorbeeld samen een leuk boekentasje gaan kopen, boekjes te lezen over de eerste schooldag, routine te kweken zoals bijvoorbeeld op tijd opstaan om naar school te gaan en op tijd gaan slapen en leer bijvoorbeeld je peuter al wat zelfstandiger te zijn. Geef je kind van bij het begin ook zoveel mogelijk structuur. Laat het bijvoorbeeld niet starten met school om daarna weer te stoppen, laat je kind ineens volledig starten en niet de ene dag niet en de andere dag wel. Vertel in het begin ook veel over de gewoonten en afspraken van school aan je kindje, zo weet je kleine uk waar het aan toe zal zijn. In het begin is het ook fijn om iets van thuis mee te geven zoals een tutje of een knuffel, dat geeft je kleuter een vertrouwd gevoel. Na een tijdje raad ik wel aan om de fopspeen thuis te laten, want die hoort eigenlijk in bed (lacht).

Is het een goed idee om je kind in het begin maar halve dagen te laten komen?
“Ik raad dat zeker aan, want anders zijn ze stikkapot. In het begin halve dagen en na enkele weken kan je dan beginnen afwisselen met een hele dag en een halve dag, zo kan je kind stilaan wennen aan het schoolritme. Dat is natuurlijk niet mogelijk voor iedereen, want sommige ouders hebben geen opvang en kunnen hun kind geen halve dag naar school sturen. In sommige scholen zijn er wel bedjes of een slaapzaal voorzien waar kinderen in de namiddag kunnen slapen, maar dat hebben wij niet. Gelukkig heb ik twee veldbedjes in mijn klasje met een dekentje en een knuffel waar oververmoeide kleutertjes wel even tot rust kunnen komen.”

Wat kan je als ouder nog ondernemen?

“Probeer zelf zo ontspannen mogelijk te beginnen aan de schoolcarrière van je kleuter. Want als je kind ziet dat je gestresseerd bent, dan gaat hij/zij dat overnemen. Een band scheppen met de juf, vind ik ook altijd belangrijk. Dat is natuurlijk ook niet weggelegd voor elke ouder of juf, maar wanneer je kindje ziet dat je goed overeen komt met de juf, gaat hij/zij vanzelf meer vertrouwen hebben. Kom bijvoorbeeld naar open-klasdagen om al eens kennis te maken met de juf en zo kan je peuter ook al wennen aan de nieuwe situatie en de nieuwe omgeving. Wij proberen in onze school ouders ook zoveel mogelijk te betrekken bij de klas. Als je als ouder graag eens in de klas wilt komen helpen of eens wilt komen vertellen over je beroep, dan vinden wij én de kinderen dat superleuk. Verder vind ik het ook belangrijk dat je je als ouder goed kan inleven, vraag bijvoorbeeld naar de namen van de klasgenootjes zodat je na schooltijd vragen kan stellen aan je kind over wat ze gedaan hebben in de klas.”


Samengevat:
De eerste schooldag voor instappertjes
Dit doe je beter niet:

1. Je kind onhandige kledij aantrekken
Vermijd broekpakjes, maar zorg voor gemakkelijke broekjes of kleedjes die je kind zelf kan aan-en uittrekken. Handig voor je kind en ook voor de juf!
2. Te lang wachten met potjestraining
Eigenlijk moeten kindjes zindelijk zijn als ze naar school gaan, maar een school mag geen kindje weigeren omdat het niet zindelijk is. Toch is het aan te raden om op tijd te beginnen met de potjestraining door er veel mee bezig te zijn. Lees er samen boekjes over en neem desnoods enkele dagen verlof om samen met je kind te trainen.
3. Het afscheid rekken
Een kusje en een knuffel en dan weg. Als jet het afscheid aan de schoolpoort te lang rekt, dan raakt je kindje in de war.
4. Je kind te laat in bed stoppen
Probeer enkele weken voor de eerste schooldag al wat routine in te bouwen door je kind altijd op tijd in bed te stoppen. Oververmoeid beginnen aan die eerste grote dag is geen goed idee.

Zo, ons Milleke is er ondertussen zo goed als klaar voor om binnen een maand te starten aan zijn schoolcarrière. Superblij dat hij samen met zijn grote broer en zusje naar het freinetschooltje mag gaan, wat een gelukzakken zijn wij!

Zijn supercoole Trixie boekentasje staat ondertussen al klaar, zijn gemakkelijke outfitjes en hippe schoentjes zijn klaar om versleten te spelen en ja…sinds een week is hij zelfs zindelijk. Derde keer goede keer zeker? Hahaaa!

TIP
Heb jij een instappertje in huis en ben jij nog op zoek naar leuke boekentasjes of hippe stappertjes? Ga dan zeker eens kijken bij Hippe Schoentjes, één van onze favoriete webshops met een ruime keuze aan boekentasjes, rugzakjes en schoentjes voor kleintjes.



You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Goedele
    oktober 3, 2019 at 9:36 am

    Handige tips en veel succes met Mil’s eerste schooldag! Maar ik vind het ook jammer om telkens weer de tip “neem kort afscheid” te lezen alsof dit een vaststaand feit is dat voor alle kindjes geldt. Er zijn ook genoeg kindjes (zoals mijn oudste dochter :-)) die (in het begin) gebaat zijn met een zacht en langzaam afscheid (nog eens mee tot in de klas, eventjes blijven in de klas, wachten of zwaaien aan het raam, …). Als het nieuwe eraf is loopt het afscheid na verloop van tijd dan wel vlotter en korter. Gelukkig staat onze school hier ook voor open, want een kort afscheid werkte bij haar totaal niet.

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.